چرا گوشی های هوشمند به بیشتر از ۱ دوربین نیاز دارند؟
همانطور که میدانید روز هایی که مردم برای عکس باید دوربین های بزرگ را حمل می کردند حالا گذشته است و به لطف پیشرفت روز به روز تکنولوژی باعث شده است تا در عرصه دوربین قدم های بزرگی برداریم. امروزه گوشی های هوشمند تبدیل به دستگاهی همهکاره و قابل حمل شده اند که می توانند تصاویر زیبایی را به ثبت برسانند.
اگر در چند سال اخیر گوشی هوشمندی را خریداری کرده باشید ، شانس اینکه گوشی شما ۲ یا ۳ حتی (۴!) دوربین داشته باشد زیاد است. اما سوالی که برای همه ی ما پیش می آید این است دوربین های اضافی و لنز های اضافی چه نقشی دارند و کارشان چیست؟ یکی از مهم ترین آن ها این است کاربرد هر دوربین در هر گوشی متفاوت است. در این مقاله قصد داریم تا به موارد مختلف و عوامل لنز های دوربین بپردازیم و بگوییم که چطور باعث می شود این دوربین ها با وجود یکدیگر عکس هایی با کیفیت و خارق العاده ایجاد کنند! با تک تیپ همراه باشید.
توضیحاتی مختصر در رابطه با لنز های Focal Lengths
اگر تابحال وارد فروشگاه دوربین شده باشید ، تابحال با “۱۰mm” و “۳۵mm” انواع لنز ها را مشخص می کند و هر کدام را در یک دسته بندی قرار می دهد. تمامی این اطلاحات به focal length مربوط می شوند که مشخص کننده فاصله ی لنز دوربین و سنسور عکس است.
پیشنهادی : اکسپریا XZ4 با دوربین ۵۲ مگاپیکسلی
این قابلیت ۲ چیز را مشخص می کنید : ۱- چقدر از صحنه را می گیرد و ۲- چقدر می تواند زوم کند.
یک دوربین که لنز focal length کوچکی دارد به شما اجازه می دهد تا عکس های باز تر و Wide بگیرید و تصاویر را با جزئیات ببینید. در دوربین های DSLR رنج قابلیت focal length فاصله ی ۱۸mm-55mm یا ۹mm-18mm است.
لنز های تله فوتو یا Telephoto در دوربین
برای اینکه دوربین بتواند به یک منطقه ی دور زوم کند ۲ راه وجود دارد. بیشتر گوشی های امروزی و بهتر است بگوییم بیشتر مواقع از زوم دیجیتال (digital zoom) استفاده می کنند. این نوع زوم بصورت دیجیتالی بوده و روی خود تصویر زوم می کند ، که باعث می شود جزئیات در این نوع عکس ها به خوب دیده نشوند مخصوصا برای فاصله های زیاد. نوع دیگر زوم در تصاویر زوم اپتیکال (optical zoom) نام دارد ، در این روش از لنز های تله فوتو استفاده می شود. این بدان معناست که شما می توانید روی یک شیء زوم کرده حتی بدون اینکه افت کیفیت در عکس داشته باشید.
بخوانید : دوربین گوشی آیفون XS را دست کم گرفتید؟ این ۳ قابلیت را ببینید!
درحالیکه بیشتر کاربران ترجیح می دهند گوشی هایشان در هنگام زوم کردن تصاویر را تار نکنند ، سازنده های تلفن همراه نمی توانند این لنز تله فوتو را در دوربین های کوچک قرار دهند. این موضوع باعث می شود تا درصورت استفاده از این لنز ها باعث شود گوشی ضخیم شده و برآمدگی داشته باشد. خیلی از گوشی های هوشمند ، مانند iPhone Xs و Galaxy Note 9 از یک لنز دومی به عنوان focal length استفاده کرده اند. زمانی که شما زوم اُپتیکال ۲x گوشی آیفون را استفاده می کنید کاری که در واقع در حال انجام است این است که لنز دیگری برای زوم کردن بدون اینکه تصویر افت کیفیت داشته باشد فعال می شود.
برخی گوشی ها مانند Google Pixel 3 از سیستم پیشرفته و هوشمند پردازش تصویر برای زوم کردن استفاده می کند که این فرآیند بدون لنز دیگری است. البته این موضوع نیز به برنامه آن در دوربین بستگی دارد که چقدر هوشمند و بهینه نوشته شده است. دیگر گوشی های هوشمند مانند شیائومی ۴۸ مگاپیکسلی که قرار است عرضه شود ، از کیفیت بالای لنز استفاده می کنند تا بتوانند در زوم دیجیتال مشکلی نداشته باشند.
دیگر گوشی هایی که شامل این موضوع می شوند : iPhone 8, X, and Xs, Samsung Galaxy S9 and Note 9, Huawei Mate 20 & P20
لنز بزرگ برای تصاویر عریض (Wide-Angle Lens)
گاهی اوقات پیش می آید که در زمان عکسبرداری لازم می شود تا تصاویر عریضی بگیرید تا تمای اشیاء داخل عکس قرار بگیرند. برای مثال ، اگر در حال عکسبرداری از طلوع خوشید در ساحل هستید در این موقعیت برای زیباتر شدن عکس باید تصویر عریض داشته باشید تا تمامی بخش ها در عکسی که می گیرید دیده شود. بطور کلی این لنز ها با نام wide-angle lens شناخته می شوند.
اولین گوشی هایی که لنز های عریض در دوربین خود داشتند گوشی های LG و Mate 20 است. جالب است بدانید قبل از اینکه ویژگی لنز عریض در دوربین پشتی اضافه شود ابتدا در دوربین های جلو قرار داشت که باعث می شود هنگام سلفی گرفتن یک دایره نسبتا کمی دور عکس ایجاد شود. در حال حاضر گوشی هایی مانند Google Pixel این ویژگی را در دوربین جلو دارند.
سنسور عمق تصویر یا Depth Sensor
گوشی هایی که طی چند سال اخیر ساخته شده و روانه بازار شده اند دارای حالت پرتره برای تصویربداری هستند. حالت پرتره به شما این امکان را می دهد تا تصویر پس زمینه را با افکت “bokeh” تار کنید. برای اینکه این افکت ها به خوبی در تصویر اعمال شوند نیاز است تا هم دوربین و هم برنامه ی نوشته شده ی آن بهینه و هوشمند باشد. در گوشی های میان رده ، این لنز (عمق تصویر) دارای کیفیت کمتری نسبت به لنز اصلی دارد ، برای مثال می تواند ۲ یا ۵ مگاپیکسل باشد. این تکنولوژی بر اساس تشخیص لایه یا edge detection عمل می کند.
لنز مونوکروم یا Monochrome
در برخی موارد و شرایط خاص ، عکس های سیاه و سفید و خاکستری می تواند بسیار زیباتر از عکس های رنگی به نظر رسد. شاید با خود بگویید که تنها با یک افکت می توانید عکس مورد نظر را سیاه و سفید کنید اما باید بدانید که وجود لنز مونوکروم باعث می شود تا شما بتوانید بهترین نتیجه را برای عکس های سیاه و سفید داشته باشید بطوریکه خودتان از دیدن عکس حیرتزده شوید.
بطور کلی می توان اولی گوشی هایی که لنز Monochrome داشتند را به Huawei اختصاص داد که بعد از آن در نسخه های بعدی گوشی های هوآوی یعنی Mate 10 و P20 لنز مونوکروم اضافه شد. بعد از گذشت زمانی این موضوع دیگر ادامه پیدا نکرد و جای این لنز را بنز wide-angle در گوشی Mate 20 Pro اختصاص داد.
لنز مونوکروم علاوه بر گوشی های هوآوی توانسته به گوشی های دیگری مانند Motorola و Sony Xperia XZ2 Premium اضافه شود.
عکس هایی که در حالت طبیعی توسط این لنز بصورت سیاه و سفید گرفته می شوند دارای کنتراست بالاتری نسبت به عکس هایی که فیلتر بر روی آن ها اعمال می شود دارا هستند. برخی از گوشی هایی که از این لنز بهرهمند می شوند شامل موارد زیر می شود :
- Huawei P20
- Huawei P10
- Mate 10
- Sony Xperia XZ2 Premium
- Moto Z2 Force
دوربین هایی با ۲ ، ۳ ، ۴ و لنز بیشتر!
علاوه بر مواردی که در بالا گفته شد ، گوشی هایی در حال ساخت هستند که لنز های بیشتری نسبت به قبلی ها دارند ، یکی از آن ها که در سال ۲۰۱۹ عرضه می شود Huawei Honor View 20 است که همراه با یک لنز برای ساخت تصاویر ۳ بعدی استفاده می شود است.
در سال ۲۰۱۸ ، شاهد گوشی جدید سامسونگ با Galaxy A9 بودیم که دارای ۴ لنز در دوربین است و اولین گوشی ۴ دوربینه را می توان در نظر گرفت. این ۴ لنز شامل اولی برای لنز اصلی ، دومی برای تصاویر و عکاسی telephoto ، سومی سنسور عمق تصویر برای پرتره و در نهایت چهارمی برای wide-angle یا تصاویر عریض است.
با این حال اگر روز به روز تعداد دوربین ها در گوشی ها افزایش یابد نباید تعجب کنیم چرا که این موضوع با توجه به پیشرفت تکنولوژی کاملا ایده آل است!
دوربین گوشی های هوشمند در حال بهینه تر شدن و بهتر شدن هستند
اینکه گوشی شما ۴ لنز دارد یا ندارد فرقی ندارد چرا که روز به روز کیفیت تصاویر نسبت به قبل افزایش یافته است و یکی از مهم ترین معیار ها در تصویربرداری وجود کیفیت خوب آن است. سوالی که پیش می آید این است که شما با توجه به وضعیتی که دارید باید چه گوشی را خریداری کنید. یکی از مهم ترین فاکتور ها این است که شما با گوشی خود می خواهید چه کار هایی انجام بدهید. آیا شما از آن دسته از افرادی هستید که علاقه به عکس گرفتن های زیاد هستید؟ و دوست دارید از مکان ها و مناطق مختلف حتی سلفی تصویر برداری کنید؟ آیا دوست دارید از فضاهای باز عکس بگیرید؟ بدون شک یک لنز عریض به کار شما خواهد آمد.
دوست دارید تا در اکانت اینستاگرام خود تصاویر زیبا و دلنشینی را به اشتراک بگذارید؟ پیشنهاد ما این است که از یک لنز مونوکروم استفاده کنید! اگر دوست دارید تا در عکاسی پیشرفت کنید می توانید مقاله مربوط به افزایش مهارت های عکاسی ما را مطالعه کنید.