خرید هدفون بی سیم ، ۶ نکته که قبل از خرید هدفون بلوتوثی باید بدانید
اپل در سال ۲۰۱۶ جک هدفون را از گوشی های آیفون خود حذف کرده و برداشت. کمپانی هایی مانند Google ، Motorola و HTC از دیگر شرکت هایی بودند که راه اپل را ادامه دادند.
خرید هدفون بی سیم و بلوتوثی شاید کار آسانی نباشد ، اما با در نظر نگرفتن فاکتور هایی که در زیر اشاره می شود باعث می شود تا آن چیزی که از هدفون بلوتوثی انتظار داریم برآورده نشود. برای مثال اگر به کیفیت صدا نگاه کنیم ، هر مدل هدفون متفاوت عمل می کند. موارد زیاد دیگری وجود دارد که برای خرید هدفون نیاز است که در این مقاله به آن ها یکی یکی می پردازیم.
۱- انواع هدفون بی سیم
با شنیدن هدفون بی سیم اولین چیزی که به ذهن شما می آید وجود بلوتوث برای ارتبط برقرار کردن با دیگر دستگاه ها است (برای مثال هندسفری های بی سیم ایرباد سامسونگ) ، بطوریکه اگر گوشی شما جک هدفون نداشته باشد بهترین انتخاب هدفون بلوتوثی است.
از دیگر روش هایی که می توانید از یک هدفون بی سیم استفاده کنید ، بهره وری از دانگل USB-C می باشد ، که کمی غیرعادی بنظر می رسد ، چرا که همزمان نمی توانید هم گوشی خود را شارژ کنید و هم از هدفون بی سیم خود استفاده کنید.
اما بلوتوث یک راه ساده و آسان است که در هر دستگاهی می توان آن را پیدا کنید. همچنین با از بین رفتن جک هدفون کاربرد بلوتوث در گوشی ها بیشتر شده است. به غیر از این تکنولوژی شاهد مادون قرمز و امواج رادیویی هستیم که در موارد مختلف استفاده می شود.
امواج رادیویی تا ۱۵۰ پا برد دارد که سیگنال هایش می توانند از دیوار عبور کنند. این فناوری می تواند برای استفاده از تلویزیون های خانگی بسیار کاربردی باشد. بسیاری از تلویزیون های جدید از فناوری بلوتوث بهره می برند. اگر تلویزیون شما از بلوتوث پشتیبانی نمی کند می توانید به راحتی با استفاده از یک گجت به تلویزیون خود بلوتوث اضافه کنید.
۲- کیفیت صدا هدفون و بلوتوث
اینکه کیفیت صدای در حال اجرا در بلوتوث چگونه باشد به این بستگی دارد که فایل صوتی شما به چه صورت کد گذاری شده است. بطور کلی Codec برای کد کردن فایل بکار می رود که هر دوی پلیر و هدفون باید از آن پشتیبانی کنند.
SBC
از نسخه های اولیه بلوتوث که برای فشرده سازی فایل صوتی بکار می رود ، برای بهبود صدا از advanced audio distribution profile (A2DP) استفاده می شد. این ویژگی باعث می شد تا صدای استریو با کیفیت بیشتر همراه با کدک SBC قابل شنیدن باشد.
در سال ۲۰۱۴ گزارشی از سمت SoundExpert ، وبسایتی برای بررسی کیفیت صدای در حال اجرا ، در بالاترین حد bitrate ممکن یعنی 372Kbps ، فناوری SBC با یک فایل AAC در حالت 192Kpbs قابل مقایسه بود.
aptX
قدم بعدی aptX است. بیشترین گوشی های اندرویدی که در سال اخیر تولید شده اند از این کدک پشتیبانی می کنند. بیت ریت این کدک 352Kbps می باشد. همچنین فایل صوتی را فشرده می کند.
aptX HD
گزینه بهتری که به آن می توان اشاره کرد aptX HD می باشد ، از حالت فشرده و استفاده از بیت ریت 576Kbps می باشد. گوشی هایی هستند که از aptX HD پشتیبانی می کنند ، برای مثال Galaxy Note 9 ، OnePlus 5T و در نهایت LG V30. این تکنولوژی به سختافزار خاص خود نیاز دارد ، بنابراین اگر گوشی شما از آن پشتیبانی نکند هیچ راهی برای ارتقا دادن آن ندارید.
AAC
اپل در گوشی های آیفون و آیپد خود از aptX پشتیبانی نمی کند ، در عوض از AAC نیز استفاده می کند. نسخه ای پیشرفتهتر از SBC است. از بیت ریت 256Kbps استفاده می کند اما کارایی که دارد باعث می شود تا بتوانیم آن را با aptX مقایسه کنیم. بنابراین استفاده از دستگاه هایی که از AAC پشتیبانی می کنند (اپل موزیک) باعث می شود تا از کیفیت صدای خوبی بهرهمند شویم.
Latency
پیش از این به Latency اشاره کردیم ، یکی از مسائل مهم در مورد بلوتوث هدفون ها می باشد.
Latency بازه زمانی است که سیگنال ارسال می شود و شما آن را می شنوید. اگر به موسیقی گوش دهید متوجه Latency نخواهید شد اما اگر در حال بازی کردن یا مشاهده فیلم باشید ممکن است با همگام نبودن صدا با تصویر روبرو شوید.
زمان تاخیر یا Latency با توجه به نوع سخت افزاری که دارید متفاوت است. aptX HD نسبت به کدک های قدیمی دارای تاخیر کمتری است. اپل با استفاده از AAC توانسته به حداقل Latency در ایرپاد ها دست یابد.
۳- عمر باتری دستگاه های بی سیم (هدفون بی سیم)
هدفون های بلوتوثی قدرت و مصرفی که نیاز دارند از باتری های داخلی خود استفاده می کنند. هدفون های بلوتوثی معمولا دارای بخشی هستند که می توانید در آن باتری قرار دهید. با استفاده از کابل USB می توانید دستگاه را شارژ کنید. برای مثال هدفون های بلوتوثی JBL طبق گفته های خود تا ۲۵ ساعت برای استفاده بازده دارند.
ایرباد ها عمر باتری کمتری نسبت به هدفون ها دارند ، هندسفری هایی که با استفاده از یک کابل به یکدیگر متصل شده اند بطور متوسط ۸ ساعت کارکرد در روز دارند که توسط کابل USB هم شارژ می شوند. اما هندسفری هایی که بی سیم هستند و از یکدیگر جدا هستند تقریبا ۳ تا ۵ ساعت شارژ برای استفاده کردن دارند. این نوع هندسفری ها همراه با کیس مخصوص خود برای شارژ شدن ارائه می شوند.
جالب است بدانید که مقدار و ولوم صدا نیز بر عمر باتری و شارژ دستگاه تاثیر دارد. هرچه صدای آهنگ را بیشتر کنید شارژ بیشتری مصرف می شود و از این رو باتری سریع تر خالی می شود.
۴- اتصال هدفون های بلوتوثی (Pairing)
وصل کردن هدفون های بی سیم و بلوتوثی به دیگر دستگاه ها کار ساده ای بوده و نیازی به داشتن دانش خاصی نیست.
با چیپ W1 که اپل عرضه کرده است باعث شده است تا وصل شدن ایرپاد ها به گوشی تنها در ۳ ثانیه انجام شود. همچنین گوشی های اندرویدی ۶ بالا دارای ویژگی ای به نام Fast Pair یا اتصال سریع می باشند. البته این ویژگی دارای محدودیت هایی نسبت به پشتیبانی انواع هدفون ها دارد.
برخی از هدفون ها هستند که از تکنولوژی NFC برای اتصال سریع استفاده می کنند. NFC تکنولوژی ای است که با نگهداشتن دستگاه ها در کنار یکدیگر می تواند بهم دیگر متصل شوند.
اگر هدفونی را خریداری کرده اید که دارای NFC می باشد می توانید با دستگاه های اندرویدی که از NFC بهره می برند برای اتصال استفاده کنید ، متاسفانه در حال حاضر در گوشی های آیفون و آیپد امکان استفاده از NFC موجود نمی باشد.
۵- دکمه های کنترل بر روی هدفون بی سیم
همیشه بر روی بیشتر هدفون ها کلید هایی وجود دارد که برای مدیریت صدای در حال پخش استفاده می شود. کلید ها ممکن است لمسی و یا فیزیکی باشند.
برای مثال در ایرپاد می توانید با دوبار تپ کردن وارد سیری شده و دستورات لازم را به سیری بدهید ، مثلا افزایش یا کاهش صدا.
کمپانی هایی مانند Bose و Sony هدفون های شان طوری طراحی می کنند که با Google Assistant سازگاری داشته باشند. دکمه های کنترلی روی هدفون را همیشه هنگام خرید تست کنید.
۶- فاکتور های مربوط به فرم و سایز هدفون
هدفون های بی سیم در ۳ طرح کلی عرضه و تولید می شوند : over-ear ، on-ear و in-ear. دو مورد اول با توجه به بی سیم بدون کارایی شبیه بهم دارند. اما گزینه آخر یعنی in-ear کمی متفاوت است.
برخلاف مدل های دیگر که توسط سیم یا کابل به یکدیگر متصل می شوند ، این نوع هندسفری های بی سیم بسیار کوچک بوده و تنها در گوش قرار می گیرند. همانطور که انتظار می رود بیشتر مدل ها امروزه بدون سیم تولید می شوند مانند ایرپاد های اپل.
جالب است بدانید که این حرکت توسط کمپانی اپل برای AirPod ها انجام شد. امروزه حالا بیشتر شرکت ها از این نوع هدفون ها ایده گرفته اند و در حال تولید انبوه هستند ، مانند Sennheiser, Bose, B&O, Samsung و حتی بیشتر! تمامی این نوع هدفون ها دارای قاعده کلی هستند ؛ دارای کیس شارژر هستند تا هدفون ها را شارژ کنند. اما یک موضوع می تواند در همه این نوع هدفون ها وجود داشته باشد ، آن هم Latency است! عمر باتری آن ها زیاد نیست و نهایت ۵ ساعت پاسخگو هستند. علاوه بر این گرانتر از هدفون های سیمی هستند و در نهایت با توجه به سایزی که دارند باعث می شود تا به راحتی گم شوند و به راحتی مورد سرقت قرار گیرند.
هدفون های بلوتوثی آینده را در دست می گیرند
چه بخواهید یا نخواهید هندسفری هایی که با جک به گوشی متصل می شوند در حال منقرض شدن اند و هدفون های بلوتوثی در حال توسعه یافتن هستند.
هدفون های بلوتوثی با توجه به داشتن موقعیت و طراحی بهتر باعث می شود تا طرفداران بیشتری به سمت خود جذب کنند. معمولا یکی از مشکلات رایج در هدفون ها پیچیده شدن سیم های آن ها است! همین دلیل باعث می شود تا خیلی ها به سمت هدفون های بی سیم بروند تا از شر پیچیده شدن سیم ها خلاص شوند.