علت آبریزی یا نشت آب از کولر گازی اسپیلت و نحوه رفع ایراد
آب دادن کولر گازی اسپلیت از اتفاقهای شایعی است که به عوامل گوناگونی مرتبط است و علاوه بر خود دستگاه، میتواند مشکلاتی را برای ساختمان و دیگر وسایلی که در اطراف کولر قرار گرفتهاند ایجاد کند. قبل از بررسی علت آبریزی از کولر گازی باید بدانیم که این آب چگونه تولید میشود و به چه شکلی باید تخلیه شود.
چگونگی تولید آب کولر گازی
کولرهای گازی اسپیلت از گروه وسایل سرمایشی هستند که به توسط گاز مبرد فرآیند خنک کردن محیط را انجام میدهند. سیم پیچهای اپراتور به دلیل تبدیل شدن گاز مبرد در سیمپیچهای پنل از حالت مایع به بخار، بسیار سرد میشوند، سپس به وسیله گردش پرههای فن که داخل پنل قرار دارند هوای محیط پیرامون کولر به داخل پنل کشیده میشود. دمای این هوا بعد از عبور از اپراتور کاهش پیدا میکند و رطوبت همراه این هوای ورودی نیز (با توجه به مقدار این رطوبت) به دلیل اختلاف دما، تئسط کویل پنل جذب میشود.
در بخش انتهایی پنل کولر، منبعی به منظور جمعآوری آب در محلی که لوله تخلیه آب قرار گرفته است، تعبیه شده است که به اسم ناودانی یا حوضچه شناخته میشود. به این ترتیب دستگاه کولر گازی به وسیلهی بلوور فن، دما و رطوبت را کاهش میدهد و علاوه بر آن با به گردش درآوردن هوا و به کمک فیلترهای به کار گرفته شده در ساختار کولر، هوای اتاق را نیز تمیز مینماید.
با توجه به چرخهی عملکردی توضیح داده شده در این بخش، گاهی اوقات ممکن است به دلایلی مانند شکستگی یا گرفتگی و کثیفی، آب از مسیر اصلی خود از حوضچه (ناودانی) خارج میشود و سپس از پنل سراریز میشود که همین امر اصلیترین علت آبریزی از کولر گازی سامسونگ، ال جی و سایر برندها می باشد.
بررای بررسی علت آبریزی از کولر گازی ابتدا باید کولر گازی را خاموش کنید و سپس به بررسی علت بپردازید.
عوامل مؤثر بر آبریزی یا نشت آب از کولر گازی اسپیلت
نشت هوا:
یکی از عمومیترین دلایل آبریزی از کولر گازی اسپیلت، نشت هوا است. برای اینکه دستگاه کولر بهترین عملکرد را داشته باشد باید هوایی که به ان میرسد از دریچه عبور کند، اما اگر هوا به هر دلیلی انگونه که باید عبور نکند، به اصطلاح گفته میشود که هوا دچار نشتی شده است؛ نشتی هوا میتواند باعث عملکرد غیر استاندارد کولر گازی شود.
مسدود شدن فیلتر هوا:
از دیگر دلایل شایع که منجر به آبریزی و نشت آب از کولر گازی میشود، مسدودی و یا خراب شدن فیلتر دستگاه است. زمانی که فیلتر هوا مسدود باشد باعث میشود که جریان هوا به وسیله سیستم مهار شود که این اتفاق باعث یخ زدن رطوبت موجود در هوا میگردد، بنابراین هنگامی که دمای هوا کاهش پیدا کند و یا کولر خاموش شود، یخهایی که در فیلتر تشکیل شده بودند شروع میکنند به ذوب شدن و همین اتفاق خود را به شکل آبریزی از کولر گازی نشان میدهد.
برای جلوگیری از این اتفاق، پیشنهاد ما این است که فیلتر هوا را مرتباً بررسی کنید و در صورت لزوم به صورت دورهای و تقریباً هر سه ماه یک بار فیلترها را تمیز نمایید. زیرا در صورت عدم رسیدگی و تمیز نکردن فیلتر، گرد و غبار زیادی روی پرههای فن، اوپراتور و همچنین فیلترها را گرفته و علاوه بر آبریزی از کولر گازی بر روی میزان خنک کنندگی و همچنین شدت پرتاب باد کولر نیز به شدت اثر منفی میگذارد. بهتر است بدانید که همین عامل یکی از دلایل خنک نکردن کولر گازی میباشد.
آسیب و شکستگی پمپ:
پمپ کولر گازی در زیر سیم پیچ خنک کننده قرار گرفته است. عملکرد پمپ به این شکل است که آب را به طور کامل تخلیه میکند تا از نشت آب جلوگیری به عمل آورد. اما هنگامی که پمپ به علت تجمع گرد و غبار و یا آسیبهای دیگر درست کار نکند باعث نشتی آب و آبریزی از کولر گازی میشود. در این موارد علاوه بر نشتی آب، پمپ کولر نیز به درستی کار نمیکند و این میتواند یک نشانه باشد. در این مواقع به منظور رفع مشکل باید پمپ را تعویض نمود.
کثیف بودن سیم پیچ کندانسور:
کندانسور کولر گازی اسپیلت شامل کمپرسور، موتور دمنده و سیم پیچ کندانسور است؛ کندانسور کولر گازی اسپیلت در خارج از ساختمان قرار میگیرد و به همین علت احتمال تجمع گرد و خاک و دیگر مواد مسدود کننده در این وسیله زیاد است که باعث انسداد کندانسور میشود. همین امر منجر به تجمع آب در کولر گازی اسپیلت و در نهایت آبریزی از کولر گازی میشود.
دمای خیلی پایین:
زمانی که هوای بیرون خیلی سرد باشد، سیمپیچ خنک کننده ممکن است در اثر این هوای سرد دچار انجماد شود، که این اتفاق خود را با آبریزی از کولر گازی اسپیلت نشان خواهد داد.
مسدود شدن خروجی سینی تخلیهی آب:
ناودانی کولر گازی یا همان خروجی سینی تخلیه آب، محلی است که آب حاصل از جذب رطوبت هوا در آن جمع میشود و به وسیلهی لولههایی (شلنگ درین یا تخلیه) به بیرون جریان مییابد. در مواردی مانند تجمع لجن یا گرد و خاک و پرز فرش و … این ناودانی مسدود میشود که با مسدود شدن ناودانی آبریزی از کولر گازی نیز شروع میشود.
به منظور باز نمودن لولهی تخلیه که در پشت پنل دستگاه کولر گازی قرار گرفته است میتوان از دو روش استفاده کرد:
روش نخست: ابتدا پنل داخلی کولر گازی را بلند کنید . برای بلند کردن پنل، خارهای زیرین پنل را باز کنید و پنل داخلی کولر گازی را از سمت پایین و تا ۷۰ درجه به سمت بالا بلند نمایید، (البته دقت کنید که از بلند کردن بیش از حد پنل خودداری نمایید زیرا میتواند باعث شکسته شدن گیرهها و افتادن پنل میشود). سپس پنل بلند شده را با استفاده از یک انبردست یا هر وسیلهی دیگر، ثابت نگه دارید تا بتوانید به راحتی به لولهی تخلیه دسترسی داشته باشضید و آن را تعمیر نمایید. بعد از انجام کار پنل را دوباره ببندید.
روش دوم: در این روش قاب جلویی پنل داخلی را باز نمایید؛ از این طریق شما میتوانید لوله تخلیه را سرویس کنید. در این روش نیز در باز و بسته کردن پنل، دقت لازم را به کار ببندید تا خارهای قاب پنل شکسته نشود. در صورت شکستن این خارها، کولر گازی با سر و صدای زیادی کار میکند.
عدم قرارگیری لوله تخلیه (درین) در جای مناسب خود:
دلایل بروز این مشکل به دلایل زیر است:
- مسدود شدن لوله تخلیه به وسیلهی گرد و خاک، لجن یا هر چیز دیگری
- تا خوردن لوله تخلیه (درین)
- عدم رعایت شیب شلنگ تخلیه (شلنگ تخلیه باید دارای یک شیب ملایم برای خروج آب باشد)
- تجمع آب در سطح: گاهی در زیر شلنگ تخلیه ظرفی برای جمع شدن آب خروجی در ان قرار داده میشود. در صورتی که آب در این ظرف به حدی جمع شده باشد که سطح آب به لبه شلنگ برسد، آب داخل شلنگ به جای خارج شدن به داخل کولر گازی شما برگشت داده میشود.
شکستن، آسیب و زنگ زدگی در سینی یا قلب ناودانی کولر گازی:
شکستگی در سینی یا قاب ناودانی پنل کولر گازی میتواند از دلایل آبریزی از کولر گازی اسپیلت باشد، این نکته را نیز در نظر داشته باشید که بالانس نبودن فن بلوور و نصب نامناسب پنل، باعث لرزش پنل داخلی میگردد که این شرایط در گذر زمان منجر به شکستگی سینی میشود.
راه تشخیص شکستگی سینی ناودانی حوضچهی پنل کولر گازی، ترکهای بسیار ریزی است که در قسمت بالای قاب فن بلوور دیده میشود که باعث خروج آب از آن میشود که به مرور زمان تحمع پیدا میکند.
کم بودن گاز کولر گازی:
میزان گاز موجود در کولر گازی تأثیر مستقیم بر روی سیکل سرمایشی و عملکرد کولر دارد، به صورتی که اگر مقدار این گاز کمتر از حد استاندارد باشد باعث یخ زدن کمپرسور و در نهایت خاموشی کولر گازی میشود. بعد از خاموش شدن کولر، این یخها آب شده و در حوضچه پنل کولر گازی جمع میشود که اگر تخلیه نشود باعث آبریزی از کولر گازی اسپیلت میشود.
عایق نبودن لوله های کولر گازی:
عدم عایق بندی لولههای یونیت داخلی کولر گازی و خنک بودن آن، یکی از علتهای آبریزی از کولر گازی است. زیا اگر این لولهها خنک باشند منجر به جذب رطوبت هوا میشوند و همین امر نشت آب کولر گازی اسپیلت را در پی خواهد داشت.
تعمیر و نگهداری نامناسب:
همانگونه که هر وسیله و دستگاهی نیاز به سرویسهای دورهای و رعایت اصول نگهداری دارد، کولر گازی نیز از این قاعده مستثنی نیست. لوله تخلیه کولر گازی احتیاج به نگهداری مناسب و بررسیهای دورهای دارد، همینطور سیمپیچ تبخیر کننده نیز باید از نظر کارکرد و عدم زنگ زدگی مورد بررسی قرار بگیرد.
به طور کلی اگر تعمیر و سرویس دورهای کولر گازی به صورت مناسب انجام نشود و اصول نگهداری از آن به درستی رعایت نشود ممکن است هر چند وقت یکبار شاهد بروز مشکلاتی از قبیل آبریزی از کولر گازی اسپیلت و مشکلات دیگری باشید.
در اکثر موارد تمیز کردن و رفع گردو خاک و موادی که باعث مسدود شدن قسمتهای مختلف دستگاه مانند فضای داخلی، سیمپیچ های خارجی و جریان میعانات شده است، میتوان مشکل آبریزی از کولر گازی را رفع نمود. در موارد دیگر نیز بهتر است که از کمک یک سرویسکار ماهر از تعمیرگاه های مجاز مانند مرکز تعمیرات کولر گازی دیبا پشتیبان ( dibaposhtiban.ir ) استفاده کنیم.