آیا تابهحال جغول بغول خوردهاید؟
کی سفر برگزارکننده تورهای ارزان، ارائهدهنده بهترین قیمت بلیط هواپیما و هتل میباشد. در کی سفر میتوانید لیستی از هتل های ۵ ستاره مشهد، هتل آپارتمان مشهد، هتل آپارتمان کیش و. را مشاهده و رزرو کنید. کی سفر مرجع آنلاین خرید بسته اقتصادی سفر میباشد. در مجله کی سفر میتوانید اطلاعات جامعی در مورد سفر به شهرهای مختلف ایران، غذاها، سوغاتی و. را بیابید. ما در کی سفر (keysafar.com) همهچیز را برای داشتن سفری اقتصادی و بهصرفه برایتان آماده کردهایم. در ادامه در این نوشته از مجله کی سفر همراه ما باشید تا در جغول بغول بیشتر بدانیم!
اگر گذرتان به محلههایی مثل بازار تهران بیفتد؛ محال است آوازهی غذاهای رنگارنگ، گوناگون و خوشطعم آنجا به گوشتان نرسیده باشد. اگر به صحبتها و قصههای قدیمیترها گوش بدهید، در میان خاطرات شیرینشان از گذشته حتماً بوی دلچسب خوردنیهای خوشمزه و لذیذ به مشامتان میرسد.
در روزگار گذشته که هنوز به این تعداد رستوران، فست فود و کافه نبود، گاریدستیها، دکهها و دکانهای کوچک نقشی مؤثری در پخت و فروش غذا، بهویژه برای اقشار متوسط و کمدرآمد جامعه داشتند. ازجمله غذاهایی که برای این طبقه از جامعه با مواد اولیه ارزان تهیه میشد و در هر جای شهر باقیمت کم در اختیار مردم قرار میگرفت، جغول بغول بود.
جغول بغول درواقع فستفودی بود که در تمامی وعدهها، از صبحانه گرفته تا ناهار، عصرانه و شام پخته میشد و در دسترس مردم شهر قرار میگرفت. جغول بغول، جغور بغور، جیز بیز، توتابهای، قلیه پیتی و حسرتالملوک ازجمله نامهایی است که در شهرهای مختلف ایران به این خوراکی اطلاق میشود.
جالب است بدانید که یک غذا مشابه جغور بغور (با مواد اولیه اصلی یکسان) به نام هگیس/ haggis از خوراکیهای سنتی اسکاتلند و انگلستان به شمار میرود.
گفته میشود نامگذاری این غذا به نام حسرتالملوک بهاینعلت است که باوجوداینکه این غذا همیشه طعم لذیذی داشته ولی به علت اینکه با مواد ارزانقیمتی تهیه و در اکثر مواقع در دکانهای کوچک و بیزرق و برق سرو میشده، در شأن پادشاهان نبوده است.
بااینحال، آنها بوی خوشایند این غذا را مدام در کوچه و خیابانها حس میکردند و در حسرت مزه لقمهای از آن مانده بودند. بااینوجود برخی معتقدند که این نام، عنوانی امروزی و سانتیمانتال برای همان جغول بغول خودمان است و این داستانها چندان اعتباری ندارد :
- آی آبجی خانم خدا بدوره
- هر چیز زمانه نوظهوره
- گفتند که حسرت الملوکه
- دیدیم همان جغور بغوره
- [از فکاهیات روحانی]
جغول بغول اصیل، جگرسفید گوسفندی (ریه گوسفند)، پیاز، ادویههای مانند نمک و فلفل و زردچوبه و کمی گوجهفرنگی یا رب گوجه است که در روغن سرخ میشود.
بااینوجود، مانند بسیاری از غذاهای دیگر دستور پختش دچار تغییر و تحولاتی شده و امروزه مواد دیگری مثل جگرسیاه (کبد)، دل و قلوه گوسفندی، فلفل دلمهای، هویج، جعفری، سیبزمینی و حتی قارچ هم به آن میافزایند و با ادویههای دیگری چون زعفران و دارچین رنگ و بوی بیشتری به آن میدهند.
برخی میگویند جغول بغور ابتدا آبکیتر بوده و بهتدریج به شکل خوراک درآمده است.
این خوراک خوشطعم به دلیل داشتن جگر در مواد اصلی خود، سرشار از ویتامین A و منبع غنی آهن است و همچنان در شهرهای مختلف ایران طبخ میشود بهطوریکه در شهری همچون زنجان حسابی معروف است و طرفدار دارد؛ طوری که اگر به زنجان سفرکرده باشید محال است خوردن یک بشقاب، به قول خودشان جغور بغور را ازدستداده باشید.
هرچند که در شهرهای مختلف ایران مواد اولیه کموبیش متفاوتی در طبخ این غذا به کار میرود، ولی محصول نهایی همه آنها به لحاظ داشتن طعمی دلچسب و خاطرهانگیز یکسان است.
اگر مایلید در شهر زنجان که شهرت بیشتری در طبخ این خوراک دارد، یک وعده جغول بغول لذیذ و متفاوت نوش جان کنید، پیشنهاد میکنیم جغول بغولهای ناصر جیگرکی زنجان را امتحان کنید.
در تهران نیز میتوانید جغول بغولهای معروف و خوشطعمی در خیابان شهدا، کوچه هاشم نژاد، آش فروشی حاج محمود در خیابان مولوی، بین خیابان مصطفی خمینی (سرچشمه قدیم) و بازار حضرتی پیداکرده و طعم آن لذت ببرید.