۷ راهی که هکرها اطلاعاتمان را از شبکه های اجتماعی سرقت می کنند
شبکه های اجتماعی بهترین راه برای ارتباط با افراد ناشناس ، غریبه و همچنین آشنایان است ، که گاهی اوقات باعث می شود تا اطلاعاتمان در دسترس عموم قرار بگیرد. خوشبختانه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و بروز بودن شبکه های اجتماعی هنوز هم راه های زیادی برای جلوگیری از جمله هکرها در شبکه های اجتماعی وجود دارد. اگر اینستاگرام دارید می توانید مقاله “۸ راه مهم برای افزایش امنیت و خصوصی تر کردن اکانت اینستاگرام” را مطالعه کنید.
در این مقاله قصد داریم تا با معرفی روش هایی که هکر ها اقدام به سرقت اطلاعات می کنند به اشتراک گذاشته تا بتوانیم از حمله چنین مواردی جلوگیری کنیم. با تک تیپ همراه باشید.
۱- جمعآوری اطلاعات از طریق پروفایل کاربری
برخی مواقع هکر ها نیازی به انجام عملیات سختی نیستند و به راحتی می توانند از اطلاعاتی که داخل پروفایل خود قرار داده ایم بصورت کاملا رایگان و بدون هیچ هزینه ای استفاده کنند. شاید ما این اطلاعات را برای عموم قرار داده باشیم اما گاهی اوقات ممکن است در برخی موارد باعث شود تا برخلاف میل ما از آن ها استفاده شده و برای ما ضرر باشد.
برخی از افراد در شبکه های اجتماعی دقت نکرده و هر نوع اطلاعاتی در را در پروفایل کاربری خود قرار می دهند. برای مثال اطلاعاتی مانند تاریخ تولد ، آدرس و یا شماره تلفن حتی! اگر کاربری اطلاعات بسیار زیادی را به اشتراک بگذارد ممکن است هکر ها آن فرد انتخاب کرده و با استفاده از اطلاعات شخص مورد هدف قرار گرفته اقدام به انجام جرایم کنند.
چگونه از دزدیده شدن اطلاعات در پروفایل جلوگیری کنیم؟
ممکن است حتی این روش ساده برای برخی افراد ترسناک برسد ، اما باید همیشه سادهترین ها را در نظر گرفته و از رخ دادن آن ها جلوگیری کنیم. بنابراین همیشه دقت داشته باشید که در فضای مجازی و آنلاین چه چیزهایی را به اشتراک می گذارید ، حتی اگر اپلیکیشن دارای تنظیمات امنیتی است سعی کنید اطلاعات خود را تنها برای دوستان و آشنایان به اشتراک بگذارید. همیشه در نظر داشته باشید که قرار دادن اطلاعات در پروفایل کاربری و در دید عموم باعث می شود تا افراد سودجو پیدا شده و از اطلاعاتمان سو استفاده کنند.
هیچگاه آدرس ، شماره ، نام کامل و هر نوع اطلاعاتی که احساس می کنید شخصی هستند در اختیار عموم قرار ندهید.
۲- دزدیدن اطلاعات کاربران با استفاده از برنامه های جعلی و سرویس های ویروسی
برخی از شبکه های اجتماعی به شما اجازه می دهند تا از برنامه ها و Add-on هایی علاوه بر خود شبکه اجتماعی استفاده کنید. از این رو برخی وبسایت ها هستند که سرویس های مختلفی برای رسانه های اجتماعی تولید کرده و در فضای اینترنت به اشتراک می گذارند. معمولا این نوع سرویس ها دارای ویژگی هایی هستند که خود شبکه اجتماعی از چنین قابلیتی بهرهمند نیست و کاربر برای استفاده از این سرویس قطعا باید با اکانت خود وارد وبسایت سرویس دهنده شود. برای مثال سرویس هایی برای تشخیص بلاک شدن برای اینستاگرام یا دانلود از اینستاگرام عرضه شده است که کاربران می توانند از آن ها استفاده کنند.
اگر هم از اپلیکیشن برای بهره مندی از سرویس های مختلف استفاده کنید و از وبسایتی استفاده نکنید ، آن اپلیکیشن ناشناخته می تواند با توجه به دسترسی هایی که دارد به گوشی شما نفوذ کرده و اطلاعات شخصی تان را سرقت کند. برای مثال اپلیکیشن هایی مانند جذب فالوور یا مدیریت اکانت اینستاگرام می توانند دلایلی برای به سرقت رفتن اطلاعاتتان شوند. البته باید توجه داشته باشید که تمامی این برنامه ها در این دسته بندی مخرب نیستند چرا که استفاده از برنامه های ناشناخته باعث می شود تا مورد حمله قرار بگیریم. بنابراین همیشه سعی کنید از برنامه های محبوب استفاده کنید.
جلوگیری از دزدیده شدن اطلاعات توسط برنامه های جعلی و ویروسی
اولین نکته ای که باید در نظر داشته باشید چگونگی نصب برنامه ها است. همیشه از برنامه ها و سرویس هایی استفاده کنید که کاربران زیادی داشته و محبوب می باشند.
علاوه بر این اگر قصد دارید از اپلیکیشن در گوشی خود استفاده کنید باید پیش از نصب کردن به دسترسی های برنامه دقت کنید. پیشنهاد می شود حتما مقاله آموزشی “۷ نکته برای شناسایی برنامه جعلی موجود در مارکت های اندرویدی و iOS” بصورا کامل مطالعه کنید.
۳- دزدیده شدن اطلاعات با نصب تروجان و فریب کاربران به استفاده از صفحات فیشینگ
حملات صفحات فیشینگ معمولا برای افرادی اتفاق می افتد که دانش کامل تکنولوژی ندارند و بیشتر مواقع در دام هکر ها می افتند. معمولا حملات فیشنگ بیشتر مواقع طی یک فرآیند برای تعداد زیادی از مردم پخش می شود.متاسفانه شبکه های اجتماعی به بهترین مکان برای انتشار فیشینگ تبدیل شده است. کافیست تنها با اشتراک گذاری لینک صفحه جعلی فردی روی آن کلیک کرده و با پر کردن اطلاعات به دام هکر ها و افراد سودجویان بیوفتد. برای مثال صفحه جعلی پرداخت یکی از معروف ترین های فیشینگ می باشد.
همانطور که مشخص است صفحات جعلی یکی از بهترین راه ها برای سرقت اطلاعات کاربران است. یک لینک نامشخص به راحتی می تواند تخریبگر باشد. برخی از صفحات فیشینگ هم به گونه ای طراحی می شوند که به عنوان یک شرکت بزرگ بوده و در هنگام ثبتنام در سایت از شما اطلاعات خصوصی می خواهند.
از دیگر حملات نصب شدن تروجان بر روی گوشی کاربران است. ممکن است با نصب برنامه های ناشناخته فایل ها و برنامه هایی روی گوشی شما نصب شود که حتی از آن بی خبر باشید. با نصب تروجان بر روی گوشی باعث می شود تا هکر به راحتی بتواند در هر قسمتی که بخواهد به گوشی دسترسی داشته باشد ، برای مثال می تواند به دوربین و یا میکروفون دسترسی پیدا کند.
چگونه از حملات فیشینگ در امان باشیم؟
اگر لینکی را مشاهده می کنید که عجیب به نظر می رسد هیچگاه روی آن کلیک نکنید! معمولا لینک های فیشینگ به گونه ای جلوه می دهند که کاربر به سمت آن کشیده شده و وسوسه شود ، همین موضوع باعث می شود تا کاربر روی لینک به راحتی کلیک کند. اگر روی لینکی کلیک کردید اطمینان حاصل کنید صفجه مورد نظر از پروتکل HTTPS بهرهمند باشد. فیشینگ ها انواع مختلفی دارد که در هر نوع خود کاربر را به سمت خود جذب می کند ، بنابراین پیش از هرچیزی از وارد کردن اطلاعات شخصی بر روی هر وبسایتی خودداری کنید.
۴- حملات هکری با استفاده از دوستان و آشنایان
از درست بودن و خطرناک نبودن افرادی که بصورت آنلاین با آن ها در ارتباط هستید اطمینان حاصل کنید. با افرادی که به امنیت اهمیتی نمی دهند در شبکه های اجتماعی در ارتباط نباشید. چرا که ممکن است با هک شدن حساب کاربری دوست یا آشنایتان اطلاعات شما نیز از طریق چت هایی که با فرد هک شده داشته اید عمومی شود.
یکی دیگر از این راه ها در این بخش این است که هکر اکانتی را هک کرده و اقدام به ارسال لینک صفحه جعلی به دوستان اکانت هک شده ارسال می کند. همین موضوع باعث می شود تا فرد به دلیل اینکه لینک از طرف آشنایی به دستش رسیده کلیک کرده و دچار مشکل شوند. برخی از این لینک ها باعث می شود تا بر روی رایانه برنامه های مخرب و تروجان نصب شود. همانطور که گفته شد ، این لینک ادامه پیدا کرده و یک گروه بزرگی از افراد هک شده ایجاد می کند.
چگونه یک دوست خطرناک را شناسایی کنیم؟
اگر به این پی بردید که رفتار دوستتان کمی عجیب و غریب شده است و مانند همیشه با شما در ارتباط نیست ، درصورتی که به شما لینکی ناشناس فرستاد روی آن کلیک نکنید.
زمانی که به تفریح یا گردش می روید قطعا عکسبرداری هم خواهیم کرد. وقتی که عکس گرفته شده را همراه با موقعیت مکانی اش به اشتراک بگذارید ممکن است افرادی پیدا شوند که از لوکیشن به اشتراک گذاشته شده سوء استفاده کنند.
یا اگر در زمان عکاسی اینترنت خود را روشن کنید ممکن است با توجه به تنظیمات انجام شده بر روی گوشی ، عکس گرفته شده همراه با لوکیشن ثبت شود. از این ممکن است زمانی که عکسی از محیط خانه بگیرید و لوکیشن روی آن ثبت شود این بدان معناست که شما موقعیت مکانی خانه تان را در اختیار فضای مجازی قرار داده اید.
چگونه با خیال راحت و بدون هرگونه ریسک عکسبرداری کنیم؟
عکسبرداری با لوکیشن هیچ مشکلی ندارد و گاهی اوقات مفید هم است اما نکته ای که باید در نظر داشته باشیم این است که باید به درستی تصویر گرفته شده را لوکشین زده و تگ گذاری کنیم. برای مثال اگر در یک مکان عمومی هستید ، مشخص است که استفاده از تگ و لوکیشن موردی نداشته و ریسکی شما را تهدید نمی کند. چرا که هکر نمی تواند اطلاعات خاصی از شما در مکان های عمومی بدست آورد.
اما اگر قصد دارید از یک مکان خصوصی و کمتر شناخته شده عکسی را به اشتراک بگذارید ، حتما پیش از آپلود کردن تصویر اطمینان حاصل کنید که لوکیشن ثبت شده مربوط به آدرس خصوصی شما نباشد.
۶- جمعآوری اطلاعات با استفاده از فایل های حذف شده توسط هکرها
بزرگترین مشکلی که در فضای اینترنت وجود دارد این است که ممکن است برخی فایل های حذف شده حتی قابلیت برگشتن هم داشته باشند. برای مثال برخی از سرویس های اینترنتی وجود دارند که اطلاعات حساب کاربری تان را ذخیره می کنند. سرویس های دانلود تصاویر و یا ذخیره حساب کاربری فیسبوک از این نوع ذخیرهسازی اطلاعات هستند.
رفع مشکل ذخیره شدن اطلاعات بصورت ناخواسته در سرویس های اینترنتی
بهترین راه برای اینکه بتوانید اطلاعات ذخیره شده خود را از وبسایت ها و سرویس ها حذف کنید ارتباط با بخش پشتیبانی آن وبسایت است. شما باید با استفاده اطلاعات تماسی که در وبسایت مورد نظر قرار داده شده تماس گرفته و درخواست حذف اطلاعات شما از سرورشان کنید.
البته ممکن است برخی از وبسایت ها بخشی را ایجاد کرده باشند که بدون نیاز به تماس گرفتن با پشتیبانی تنها با زدن یک دکمه اطلاعات مورد نظر را حذف کنید.
۷- جمعآوری اطلاعات از طریق ارسال درخواست دوستی
برخی مواقع هکر نیازی به انجام عملیات مخفی ای نیست و تنها با یکبار درخواست دادن به شما در شبکه های اجتماعی می تواند به راحتی با شما ارتباط پیدا کرده و کمکم اطلاعاتی که مدنظر دارد از شما و توسط خودتان جمعآوری کند.
اگر بخواهیم خیلی واضح توضیح دهیم ، برای مثال هکر یک حساب کاربری جعلی می سازد ، به شما درخواست دوستی می دهد ، شما آن را قبول می کنید و هکر بعد از تایید درخواست دوستی به شما پیام می دهد ، سعی می کند با چت کردن با شما هر نوع اطلاعاتی که از شما می خواهد بپرسد و شما پاسخ دهید.
چگونه اکانت های فیک را شناسایی کنیم؟
معمولا برای اینکه فردی بخواهد در لیست دوستان ما قرار بگیرد ابتدا باید آن را تایید کنیم ، بنابراین همیشه از قبول کردن هر فردی جلوگیری و هر درخواستی که به شما ارسال می شود سریعا آن را تایید نکنید ، ابتدا فردی که درخواست داده است را بررسی کرده و در صورتی که بخش مشکوکی را مشاهده نمی کنید می توانید تایید کنید.
اگر هم در تنظیمات مشخص کرده اید که فقط دوستانتان می توانند پروفایلتان را مشاهده کنند ، درصد اینکه افراد ناشناس به شما درخواست دهند بسیار کمتر از آن است که فردی که پروفایل کاربری اش را برای همه به نمایش گذاشته است.
شما چگونه از حساب کاربری خود در شبکه های اجتماعی محافظت می کنید؟ در بخش کامنت ها با ما در میان بگذارید تا دیگر کاربران از آن بهرهمند شوند.