تفاوت حافظه رم و رام (RAM & ROM) در چیست؟
حافظه رم و حافظه رام کاملا فرق میکند باهم ، ولی برای ذخیرهسازی و دسترسی سریع اطلاعات استفاده می شود. ولی اکثر کاربران از اطلاعات کافی برخوردار نیستند و اشتباه میکنند. با تک تیپ همراه باشید.
حافظه RAM یا رم چیست (Random Access Memory) ؟
حافظه رم قسمتی از سختافزار محسوب میشود، که داده هایی شامل: نرمافزار سیستم عامل و پردازش های سیستم نگهداری می کند تا در زمانی که پردازنده یا CPU داده ای را لازم داشت به سرعت به این داده ها دسترسی پیدا کند.
دادهای داخل حافظه RAM قابل پاک شدن و جایگزینی با داده دیگر دارند ، و هر نوع وقفه ای در جریان برق رایانه ، موجب از بین رفتن داده های موجود درحافظه میشود. از این حافظه برای نگه داری موقت اطلاعات استفاده می شود.
حافظه رم با ظرفیت های ۲ ، ۴ ، ۸ ، ۱۶ و خیلی بیشتر می توانید خریداری کنید ، میزان حافظه RAM که میخواهید برای سیستم خود انتخاب کنید باید کاملا با نوع سیستم عامل تون متناسب باشه سیستم عامل های ۳۲ بیتی ویندوز حداکثر از ۴ گیگابایت حافظه رم پشتیبانی و استفاذه میکنند ، درصورتی که سیستم عامل های ۶۴ بیتی یا سرور مقدار بسیار بیشتری را پشتیبانی کنند.
انواع حافظه رم RAM :
۲ نوع حافظه رم داریم :
- حافظه DRAM مخفف عبارت Dynamic Random Access Memory
- حافظه SRAM مخفف عبارت Static Random Access Memory
بیشتر بدانید :
تاثیر حافظه رم در افزایش سرعت بازی کردن
حافظه DRAM چیست :
هر حافظه ، تعداد خیلی زیادی بلاک برای نگه داری اطلاعات داره که کوچیک ترین واحد نگه داری اطلاعات بیت هستش. برای نگه داری هر بیت روش خاصی باید در نظر داشت ، که برای نگه داری هر بیت از یک خازن و ترانزیستور توی حافظه DRAM استفاده میشود. شارژ و دشارژ شدن خازن به معنی صفر و یک محسوب میشود ، یعنی وقتی شارژ میشود بیت یک میشود ، وقتی دشارژ بشه بیت صفر میشود.
وقتی خازن شارژ بشه ، مسلما به مرور زمان شارژش تموم میشه و حتما باید شارژ خازن ریفرش بشه ، به همین خاطر که میگین Dynamic. چون هر لحظه اطلاعات باید ریفرش بشن. و مشکل بزرگی که وجود داره به قطع جریان برق اطلاعات داخل حافظه ازبین میروند.
بیشتر بدانید :
حل مشکل نشناختن رم توسط کامپیوتر
حافظه SRAM چیست :
در حافظه SRAM ، نیازی به ریفرش اطلاعات نیست ، به خاطر این که برای نگه داری هر بیت از شش ترانزیستو استفاده میشه برای نگه داری بیت از چهار ترانزیستور استفاده میشه و اون دوتای دیگه کنترل کننده نوشتن و خواندن حافظه رم محسوب میشن. و مجموع این شش ترانزیستور یک ثبات به نام فلیپ فلاپ تشکیل میدهند.
حافظه ROM یا رام چیست (Read Only Memory) :
معنی کلمه رام : حافظه رام داده ها را به صورت دائمی ذخیره می کند و داده ها با قطع جریان برق از بین نمیروند. از این حافظه برای حفظ داده ها و دستورالعمل هایی که برای راهاندازی رایانه لازم است، استفاده میکنند.
حافظه رام فقط خواندی هست و قابل نوشتن نیست و فقط در کارخونه سازنده اطلاعات بهش میدن و غیرقابل تغییر هست. حافظه های فقط خواندی نسبت به حافظه های رم شکننده تر و یک جریان حاصل از الکتریسیته ساکن باعث سوختن یا تغییر اطلاعات شوند.
انواع حافظه رام (ROM) از لحاظ فناوری استفاده شده :
انواع مختلفی از حافظه رام وجود دارد ، که عبارت اند از :
- حافظه برنامه پذیر PROM
- حافظه برنامه پذیر پاک شدنی EPROM
- حافظه برنامه پذیر پاک شدنی الکتریکی EEPROM
- حافظه فلش Flash Memory یا حافظه های سریع
بیشتر بدانید :
آموزش برداشتن و اضافه کردن رم کامپیوتر و لپ تاپ (افزایش رم سیستم)
حافظه PROM یا Programmable Read Only Memory :
از حافظه PROM ، برای زمانی استفاده می شود که تعدا کمی حافظه برنامه پذیر ROM با محتوایی خاص مورد نیاز است ، مثل گذاشتن برنامه عملکرد یک لباسشویی در یک حافظه. PROM هم مثل حافظه ROM فقط خواندنی هست و یک بار داخل آن میتوان نوشت ، و این نوشتن به صورت الکتریکی انجام میشود ، که تحهیزات خاصی نیاز دارد.
بیشتر بدانید :
آشنایی با بانک های حافظه ماژول حافظه (Memory Bank)
حافظه EPROM یا Erasable Programmable Read Only Memory :
حافظه EPROM را می توان چندین بار پاک کرد و مانند PROM و ROM داده ها را برای مدت طولانی نگه داری میکند ، این حافظه از PROM گرانتر هست و دلیلش هم به خاطر قابلیت بازسازی مجدد آن است. حذف کردن اطلاعات حافظه EPROM انتخابی نبوده و تمام اطلاعات حذف میشود ، برای حذف داده ها باید حافظه EPROM را از محلی که نصب شده جدا و چند دقیقه زیر اشعه ماورا بنفش دستگاه پاک کننده EPROM قرار دهیم.
حافظه EEPROM یا Electronic Erasable Programmable Read Only Memory :
EEPROM حافظه فقط خواندنی برنامه پذیر پاک شدنی الکتریکی است ، مزیت آن اینه که در هز زمان بدون پاک کردن داده قبلی ، داده جدید نوشت. EEPROM گرانتر از EPROM هست به دلیل اینکه در یک تراشه یکسان تعداد بیت های EEPROM از EPROM کمتر هست.
ویژگی های حافظه EEPROM :
- بازنویسی تراشه نیاز به جدا کردن تراشه از محل نصب ندارد،
- برای تغییر دادن بخشی از حافظه، نیاز به پاک کردن کل داده نداریم ،
- و برای انجام تغییرات در این نوع تراشه نیاز به داشتن دستگاه خاصی نداریم.
در این مقاله تفاوت حافظه رم و رام را متوجه شدید ، در صورتی که مشکلی داشتید در بخش نظرات برای ما ارسال کنید تا مشکلتان را برطرف کنیم.