نسخه ی بتا لینوکس (آزمایشی) چیست؟ آیا شما باید از آن استفاده کنید؟
همیشه هفته ها و ماه ها قبل نسخه های بتا یا آزمایشی هر سیستم عاملی قبل از عرضه نسخه ی اصلی نهایی عرضه می شود ، مانند نسخه ی بتا لینوکس که قبل از اینکه نسخه ی نهایی عرضه شود نسخه ی بتا لینوکس در دسترس کاربران قرار می گیرد. استفاده از نسخه ی بتا لینوکس به ما این شانس را می دهد تا قبل از عرضه نسخه های رسمی بتوانیم ویژگی های جدید را زودتر از دیگران داشته باشیم و تست کنیم.
اما سوالی که برای بیشتر کاربران لینوکسی پیش می آید این است که آیا واقعا نیاز است که نسخه ی بتا لینوکس را همیشه دانلود کنیم و از آن ها استفاده کنیم؟ با تِک تیپ همراه باشید تا به تمامی نکات مورد نظر بپردازیم.
نسخه ی بتا لینوکس چیست؟
در دنیای نرمافزار کامپیوتر ، نسخه ی بتا یا آزمایشی یک نسخه ی آزمایشی است که سازندگان آن برنامه ویژگی هایی را در نسخه قرار داده اند که هنوز باید مورد بررسی و تست قرار بگیرند تا در صورت وجود هر گونه باگ و مشکل توسط سازندگان برنامه برطرف شود و بعد از اینکه تمامی از مشکل ها برطرف شد یک نسخه ی نهایی را برای همه ی کاربران عرضه کنند تا همه ی کاربران لینوکسی بتوانند آن را دانلود کرده و استفاده کنند.
چرا همیشه نسخه های بتا وجود دارند؟
سازندگان و توسعه دهندگان نسخه های بتای برنامه هایشان را به چند دلیل عرضه می کنند ، این نسخه های آزمایشی به کاربران اجازه می دهد تا قبل از نسخه ی نهایی ویژگی های جدید برنامه را تست کنند و از آن ها بهرهمند شوند.
همانطور که در بالا گفته شد برخی کاربران هستند که تنها از نسخه ی بتا لینوکس یا هر نسخه ی بتا از برنامه ای را تست می کنند تا بتوانند باگ هایش را پیدا کنند. معمولا کاربرانی که از نسخه های بتا استفاده می کنند بیشتر نقش این را دارند که به سازندگان کمک کنند باگ های برنامه برطرف شود به افرادی که نسخه های بتا را تست می کنند Beta Tester نیز می گویند.
نسخه های بتا همیشه برای کاربران نهایی یا End User نیست. نسخه های بتا به توسعه دهندگان و سازندگان قطعات سخت افزاری این امکان را می دهد تا بتوانند برنامه هایشان را بررسی و تست کنند.
عرضه نسخه ی بتا لینوکس یا هر نسخه بتا در هر برنامه باعث می شود تا خبرنگاران یا کسانی که بررسی می کنند باعث شود قبل از عرضه برنامه را یکبار تست کنند و از بخش های آن باخبر باشند. همانطور که مشخص است یک سیتسم عامل دارای بخش های مختلف و زیادی است. نداشتن وقت برای اینکه کاربر بتواند به خوبی با سیستم عامل تعامل پیدا کند و با بخش های مختلف آن آشنا شود باعث می شود تا برای ایجاد یک پست بررسی در رابطه با نسخه بتا اطلاعات غلط و نادرستی در آن قرار بگیرد. ازین رو پس درست بودن نسخه های بتا هم نیز مهم هستند و باید در حداقل درجه کاربران را راضی نگه دارند.
چه کسانی می توانند از نسخه های بتا استفاده کنند؟
اگر دوست دارید از جمله افرادی باشید که به دنبال پیدا کردن باگ ها هستند ، بازخورد خود را نسبت به برنامه ارائه دهید ، برنامه و نسخه بتا را بررسی کنید آنگاه شما کاربری هستید که نسخه بتا برای شما ایجاد شده است!
اما این تنها دلیلی نیست که بخواهیم نسخه بتا لینوکس را دانلود کنیم. بسیاری از کاربران از روی کنجکاوی اقدام به دانلود کردن نسخه بتا می کنند. این موضوع دقیقا در دنیای لینوکسی ها هم همینطور است!
چه انتظاری از نسخه ی بتا لینوکس باید داشته باشیم؟
انتشار و عرضه نسخه ی بتا لینوکس می تواند کمی سرگرمکننده باشد. علاوه بر اینکه نقش ارائه اطلاعات کلی را دارند ، آن ها شانسی را در اختیار کاربران قرار می دهند تا بتوانند در مورد لینوکس اطلاعات بیشتر و جامع تری را کسب کنند. در این قسمت قصد داریم مواردی را ذکر کنیم که در زمان دانلود کردن نسخه ی بتا لینوکس می توان چنین چیزهایی را انتظار داشت :
۱- یک نسخه ی بتا نشان دهنده ی محصول نهایی نیست : این عادلانه نیست که توسعه دهندگان به شما بگوید از برنامه شان استفاده نکنید چرا که به دلیل استفاده از نسخه ی بتا هنوز همه چیز کامل و تکمیلی نبوده است.
۲- برخی چیز ها ممکن است قبل از انتشار رسمی تغییر کنند : درحالیکه نسخه ی بتا تا حدودی می تواند کامل باشد ، این به آن معنا نیست که دیگر هیچ چیزی در نسخه ای که در حال استفاده کردن هستید تغییر نمی کند و همیشه همان چیزی است که درحال مشاهده هستید.
۳- تجربیات کسب شده از نسخه بتا ممکن است کاذب باشد : عناصر رابط کاربری برنامه ممکن است جایگاه خود را تغییر دهند و یا کلا ناپدید شوند. اجزای مختلف یا کل محیط دسکتاپ ممکن است به خودی خود نیز تغییر کند.
۴- بعضی چیز ها ممکن است کار نکنند : درحالیکه ممکن است بیشتر ویژگی های برنامه به خوبی پیش رود ، گاهی اوقات توسعه دهندگان برخی ویژگی ها را تنها برای نسخه ی نهایی نگه می دارند. مخصوصا وقتی یک سرویس ابری نیز درگیر این موضوع باشد.
پیشنهادی : سیستم عامل Endless بهترین نسخه لینوکس برای کاربران تازهوارد
شما همیشه می توانید به راحتی نسخه های بتا را بر روی سیستم عامل خود بدون هرگونه مشکل اجرا کرده و از آن ها استفاده کنید. ممکن است شما این حرف را از اطرافیان خود شنیده باشید و یا حتی خودتان این کار را انجام داده اید. این موضوع کاملا بدون مشکل است و نباید دید اشتباهی نسبت به نصب نسخه های بتا داشته باشیم. البته نکته ای که وجود دارد این است که همیشه روند استفاده از نسخه ی بتا همیشه مانند موارد قبل که خوب بودند ممکن است نباشد و شما را ناراضی کند!
چه خطراتی نسخه ی بتا لینوکس را به همراه دارد؟
این سوال کاملا درست است و ممکن است نسخه ی بتا خطراتی را هم همراه خود داشته باشد! نسخه های بتا لینوکس و سیستم عامل های برپایه لینوکس به اندازه کافی قابل اعتماد و پایدار هستند ، آن ها نشان داده اند که حتی نسخه های بتا هم نیز امنیت کامل را برخوردار است.
اما یک خطر بزرگ وجود دارد! وجود باگ در نسخه های بتا ممکن است دلیلی بر از بین رفتن داده ها و اطلاعات مهم ما شود. ناپدید شدن داده ها و اطلاعات ممکن است یک مشکل کوچک از نسخه بتا در سیستم عامل باشد یا حتی با کرش کردن سیستم عامل اجازه ذخیره کردن داده ها را نمی دهد.
همچنین با بازگشت به نسخه ی غیر بتا ممکن است هنگام پاک کردن نسخه ی بتا لینوکس ، باعث می شود تا نسخه ی اصلی از ابتدا نصب شود.
حتی در پروژه ی لینوکس هم ممکن است خطراتی وجود داشته باشد. شما ممکن است با دیدن چند دیدگاه نظر خود را راجب سیستم عامل لینوکس تغییر دهید. شما حتی ممکن است با برداشتی که از سیستم عامل لینوکس دارید دیگر کاربران را مورد نظرات خود قرار دهید و بر آن ها تاثیر بگذارید. معمولا این موضوع به این بستگی دارد که اگر از نسخه های بتا بیشتر استفاده کنید ممکن است نظرتان را تغییر دهید. پس با افرادی که تجربه ی خود را در میان می گذارید ممکن است از این خبر نداشته باشند که شما از نسخه های ناقص و بتا استفاده کرده اید.
حتی پیشنهاد می شود تا قبل از عرضه ی نسخه ی رسمی به بازار صبر کنید. گاهی اوقات دوره عرضه نسخه های بتا کوتاه هستند و تنها با گذشت چند هفته در نهایت نسخه آخر و اصلی عرضه می شود. در برخی موارد دیگر ، یک سیستم عامل برای چند ماه در حالت بتا و آزمایشی می ماند ، که این دلیل برای بررسی کلی برنامه و برطرف کردن کوچکترین باگ ها در سیستم عامل است.
برخی از این مسائل آسیب پذیر بجای اینکه به سیستم شما نفوذ کند باعث می شود خود پروژه دچار مشکل شود. اما اگر این وجود این باگ ها دلیل بر ورود به سیستم شما باشد و بتواند داده های شما را حذف کند ، انجاست که باید احتیاط لازم را اتجام دهید.
چگونه با نسخه ی بتا لینوکس امن بمانیم؟
پس از خواندن ایت مقاله ممکن است شما تصمیم گرفته باشید که بخواهید نسخه ی بتا لینوکس را دانلود کرده و نصب کنید. حالا قبل از شروع بیاید در رابطه با اقدامات احتیاطی کمی صحبت کنیم :
۱- نسخه های بتا را روی کامپیوتر اصلی نصب نکنید : اگر شما سیستمی دارید که از آن استفاده نمی کنید تنها ۱ سیستم برای کارهای شما کافی است که سیستم عامل اصلی و نهایی را روی آن نصب کرده اید. اما زمانی که سیستم دیگری داشته باشید می توانید روی آن هر سیستم عاملی که دوست دارید برای تست کردن حتی نصب کنید چرا که در صورت وجود هر گونه مشکل می توانید با خیال راحت و از دست ندادن اطلاعات شخصی سیستم را به حالت اول برگردانید.
۲- اجرای نسخه ی بتا بر روی ماشین مجازی : ماشین مجازی می تواند یک شبیهساز از هر نوع سیستم عامل بر روی کامپیوتر شما اجرا شود. تمامی داده ها و اطلاعاتی که ایجاد می شوند جدا از اطلاعات اصلی شما است. این روش می تواند راهی امن و دور از خطر برای تست کردن نسخه ی بتا لینوکس باشد. اما باید توجه داشته باشید نصب سیستم عامل بصورت مستقیم بر روی هارد می تواند بسیار بهتر و عملکرد بهتری را داشته باشد (این مورد برای نسخه های نهایی توصیه می شود).
۳- از اطلاعات خود قبل از نصب بک آپ بگیرید : اگر قصد دارین نسخه ی بتا را بر روی سیستم اصلی خود نصب کنید ، اطمینان حاصل کنید که حتما یک نسخه کپی از داده و اطلاعات خود داشته باشید تا در صورت وجود هرگونه مشکل بتوانید داده ها و اطلاعات خود را داشته باشید و آن ها را از دست ندهید.
همیشه باید بدانید که برخی از مشکلات سیستم عامل را نمی شود حل کرد و حتی نمی توان روشی برای حل کردن مشکل پیدا کرد. پس همیشه سعی داشته باشید تا قبل از نصب نسخه ی بتا عملیات مورد نیاز را انجام دهید.