اختلال اینترنت داخلی و بینالمللی در پی اختلال برق در یکی ساختمانهای زیرساخت
طی ساعتهای اولیه امروز بسیاری از کاربران اینترنت در ایران با اختلال روبه رو شدند و برای ساعاتی دسترسی به اینترنت داخلی و بینالمللی قطع شد، موضوعی که پیش از این هم سابقه داشته و نگرانیهایی را برای کاربران و صاحبان کسبوکارهای آنلاین ایجاد کرده است.
در همین راستا محمد مظفری مدیر ارشد فنی یکی از شرکتهای دانش بنیان و مدیرفنی شرکت ایران سرور , در رشته توییتی این مسئله را اطلاعرسانی کرد و خطرات ناشی از آن برشمرد.
وی عنوان کرد: این چندمین بار است که در سال جار ی اختلال برق ساختمان LCT تمام شبکههای کشور را تحت تاثیر قرار میدهد. وجود تجهیزات اصلی اغلب شرکتهای ارائه دهنده خدمات دسترسی و دیتا سنتر در این مرکز اهمیت این موضوع را چندبرابر میکند.
وی در ادامه به جزئیات دقیقتر این موضوع اشاره کرده است:
اختلال برق در سالن colocation رخ داده. در حال حاضر دسترسی به برخی از تجهیزات میسر نیست. تجهیزاتی که در این سالن قرار دارند برقرار کننده ارتباطات اکثر سرویس دهنده ها باهم هستند. بعنوان اگر شما اینترنت شاتل داشته باشید و بخواهید آپارات را که در شرکت آسیاتک نگهداری میشود ببینید، ارتباط شما در این سالن برقرار می شود. البته این روند برای تمام سرویس دهنده صدق نمی کند ولی اکثر سرویس دهنده های خدمات ثابت(adsl و p2p) در همین سالن هستند. تجهیزات شبکه بصورتی ساخته شدند که ۲۴ساعته روشن باشند و شدیدا به تغییر ولتاژ برق حساس هستند. قطع برق باعث می شود که در معرض آسیب قرار بگیرند. معنایش این است ممکن است برق وصل شود ولی تجهیزات از کار افتاده باشد. این روند زمان رفع مشکل رو بیشتر می کند، چون نیازمند کار فیزیکی و تغییر در تجهیزات است. یکی از دلایلی که طراحی دیتاسنترها بصورتی است که اختلال برق در آنها به حداقل برسد همین مسایل هستند.
ممکنه سوال پیش بیاید برایتان که اگر اینقدر موضوع حاد است و همه چیز مشکل دارد، چطوری الان ملت در توییتر آنلاین هستند؟همانطور که گفتم اغلب سرویس دهنده ها مشکل دارند ولی همه این مشکل رو ندارند و معماری شبکه متفاوتی را پیاده سازی کردند.اپراتورهای موبایل و مخابرات که بیشترین کاربر در کشور دارند، ساختار شبکه متفاوتی را پیاده سازی کردند و وابستگی به یک نقطه ندارند.(که به نظر من در شرایط کنونی کشور بیشتر به جیب ربط دارد تا فنی) ولی آنها هم برای دسترسی به سایتهایی که در دیتاسنترهای داخلی میزبانی می شود با مشکلات مواجه هستند.(اینترنت اوکی هست)
مظفری در ادامه رشته توییتش به موضوع در دسترس نبودن سرویس شرکت ارتباطات زیرساخت نیز اشاره کرد. مسئلهای که پیگیری وضعیت رخداده را عملا غیرممکن میسازد.
«چند روز پیش در مورد صفحه وضعیت سرویس نوشتم که چی هست و به چه دردی می خورد. این صفحه حیاتی هست برای سرویس دهنده های بزرگ. حالا که شبکه در تمام کشور تحت تاثیر قرار گرفته، اطلاعات موثق را از کجا می شود آورد؟خب، سرویس شرکت ارتباطات زیرساخت مشکل دارد که باعث رخداد شده است. پس مراجعه کنیم به سایتشان ببینیم چه گفتند در این مورد و اینجا متوجه می شویم خودشان هم الان در دسترس نیستند.پس ما این اطلاعات را از کجا می آویم؟ اولین افرادی که متوجه اختلال می شوند، بچه های اتاق عملیات در شرکتهای مختلف اینترنتی هستند.این بچه ها گروههایی در شبکه های اجتماعی و پیام رسانها اطلاعاتی که بدست می آورند را باهم به اشتراک می گذارند و اینطوری نقشهی مشکلات بصورت کامل در می آید. وضعیت کنونی را در ایران سرور به آدرس https://status.iranserver.com/single?status=66… پیگیری می کنند بچه های عملیات شرکت. الان برخی از تجهیزات وصل شدند و برخی نه. »
مدیر ارشد شرکت ایران سرور https://www.iranserver.com/ در ادامه گفت: تجهیزات شبکه امکان این را دارند که از دو منبع همزان تغذیه شوند، به همین دلیل در حال حاضر این اختلال کاملا برطرف شده است اما مسئله باقی مانده این است که با به اینکه برق شهر از مسیرهای مختلف به سیستم توزیع دیتاسینتر میآید و از طریق UPS به تجهیزات میرسد. وجود اشکال در UPS باعث اختلال در شبکه میشود و لزوما هم این مسئله به خاطر قطعی برق نیست و متاسفانه دلیل قطعی آن اعلام نمیشود.